gözler , gerçekler , teşhis

Refraktif Hatalar

Refraktif Hatalar

Kırılma Hatası Nedir?

Kırılma kusuru, gözünüzün şeklinin ışığı doğru şekilde bükmemesi ve bulanık bir görüntüye neden olması anlamına gelir. Başlıca kırma kusuru türleri miyopi (yakını görememe), hipermetropi (uzağı görememe), presbiyopi (yaşla birlikte yakını görememe) ve astigmatizmadır.

Semptomlar

Bulanık görme

Yakından okuma veya görme zorluğu

Çocuklarda gözlerde çapraşıklık (esotropia)

Nedenleri

Gözlerin aşırı kullanımı kırma kusuruna neden olmaz veya kırma kusurunu kötüleştirmez. Başlıca kırma kusuru türlerinin nedenleri aşağıda açıklanmıştır:

Miyopi (yakın nesneler net, uzaktaki nesneler bulanık)

Yakın görüşlülük olarak da bilinen miyopluk genellikle kalıtsaldır ve genellikle çocuklukta keşfedilir. Miyopluk genellikle vücudun hızla büyüdüğü gençlik yılları boyunca ilerler. 

Hipermetrop (yakın nesneler uzaktaki nesnelerden daha bulanıktır)

İleri görüşlülük olarak da bilinen hipermetropi kalıtsal da olabilir. Çocuklarda genellikle hipermetrop vardır ve bu durum yetişkinlikte azalabilir. Hafif hipermetropide, yakın görüş bulanıkken uzak görüş nettir. Daha ileri hipermetropide, görüş tüm mesafelerde bulanık olabilir.

Presbyopia (göz merceğinin yaşlanması)

40 yaşından sonra göz merceği daha sert hale gelir ve kolayca esneyemez. Sonuç olarak, göz odaklanma yeteneğini kaybeder ve yakın mesafeden okumak daha zor hale gelir. Lensin bu normal yaşlanma süreci miyopi, hipermetropi veya astigmatizm ile de birleşebilir.

Astigmatizm Astigmatizm genellikle gözün ön yüzeyi olan korneanın asimetrik bir eğriliğe sahip olmasıyla ortaya çıkar. Normalde kornea pürüzsüz ve tüm yönlerde eşit kavislidir ve korneaya giren ışık tüm düzlemlerde veya tüm yönlerde eşit olarak odaklanır. Astigmatizmde, korneanın ön yüzeyi bir yönde diğerine göre daha fazla kavislidir. Bu anormallik, bozuk, dalgalı bir aynaya bakmaya benzeyen bir görüşle sonuçlanabilir. Genellikle, astigmatizm tüm mesafelerde bulanık görmeye neden olur. 

Risk Faktörleri

Yüksek derecede miyop olan kişilerde cerrahi onarım gerektirebilecek retina dekolmanı riski daha yüksektir.

.

Testler ve Teşhis

Rutin bir göz muayenesi sırasında bir göz sağlığı uzmanı tarafından kırma kusuru teşhis edilebilir. Test genellikle hastanın görüşünü en üst düzeye çıkarmak için çeşitli lensleri test ederken hastadan bir görme çizelgesini okumasını istemekten oluşur. Özel görüntüleme veya diğer testler nadiren gereklidir.

Tedavi ve İlaçlar

Refraktif bozukluklar genellikle gözlük veya kontakt lens gibi düzeltici lensler kullanılarak tedavi edilir. Refraktif cerrahi (LASIK gibi) de bazı refraktif bozuklukları düzeltmek için kullanılabilir. Presbiyopi, başka bir kırma kusurunun olmadığı durumlarda, bazen reçetesiz satılan okuma gözlükleri ile tedavi edilebilir. Presbiyopiyi yavaşlatmanın veya tersine çevirmenin bir yolu yoktur.