Hiv , ilaç , hap , sağlık

Lecanemab: Yeni bir Alzheimer ilacı neden övgü ve bazı endişelere neden oldu?

Lecanemab: Yeni bir Alzheimer ilacı neden övgü ve bazı endişelere neden oldu?

Alzheimer'dan muzdarip insanların sayısı artmaya devam ederken, araştırmacılar gözlerini henüz en iyi umudumuz olabilecek lecanemab adlı yeni bir deneysel ilaca çevirdi. Bu derinlemesine yazıda tıp uzmanlarına bu tedavinin ne kadar umut vaat ettiğini ve hastalar için neler yapabileceğini soruyoruz. Yan etkileri anlamaktan, lecanemab'ın gerçekten milyonların beklediği cevap olup olmadığını öğrenmeye kadar; umut verici potansiyel tedavinin tüm açılarını keşfederken bize katılın.

Lekanemab nedir? 

Lecanemab, ilaç şirketleri Eisai ve Biogen tarafından ortaklaşa geliştirilen Alzheimer’s hastalığının tedavisine yönelik bir araştırma ilacıdır. 

.

Lecanemab amiloid proteinine yöneliktirGüvenilir Kaynak, psikiyatri, nöroloji ve nörobilim profesörü, Alzheimer’s Hastalığı Araştırma Birimi direktörü, Yale Alzheimer’s Hastalığı Araştırma Merkezi direktörü ve Yale Tıp Fakültesi Yaşlanma ve Geriatrik Psikiyatri Bölümü direktörü Dr. Christopher H. van Dyck, Medical News Today için açıkladı. 

Dr. van Dyck aynı zamanda Eisai’nin Faz 3 doğrulayıcı Clarity AD lecanemab klinik çalışmasını rapor eden New England Journal of Medicine'da yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın baş yazarıdır.

“Umut, Alzheimer’ın patogenezine müdahale etmesi ve hastalığın klinik ilerlemesini yavaşlatmasıdır,” dedi MNT.

Amiloid protein birikimi nedir?

Beyinde amiloid protein birikimiGüvenilen Kaynak Alzheimer’s hastalığı ile ilişkilidir.

.

Re:Cognition Health'in CEO'su ve tıbbi direktörü ve lecanemab'ın Faz 3 doğrulayıcı Clarity AD klinik çalışmasının baş araştırmacısı Dr. Emer MacSweeney'e göre, Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyinde biriken beta-amiloid proteini nihayetinde belirli beyin hücreleri için toksiktir ve çoğu uzman bu konuda hemfikir görünmektedir.

.

“Bu beyin hücrelerinin kademeli olarak yok edilmesi, Alzheimer’lı bireylerde tipik olarak gelişen ve durmaksızın ilerleyerek şiddetli bunamaya yol açan bilişsel ve diğer semptomların gelişmesine neden olur,” diye açıkladı.

Kuzey Carolina'nın Pinehurst kentindeki I CARE FOR YOUR BRAIN'in sahibi ve kurul sertifikalı bir nöropsikolog olan Dr. Karen D. Sullivan, bu ilaç sınıfıyla ilgili heyecan verici olan şeyin, Alzheimer’s hastalığı için şimdiye kadar sahip olduğumuz ilk hastalık modifiye edici ilaçlar olduğunu belirtti.

Lecanemab ne kadar iyi çalışır?  

Kasım 2022'nin sonlarında Eisai, 15. Clinical Trials on Alzheimer’s Disease (CTAD) konferansında lecanemab için yürüttüğü Faz 3 Clarity AD klinik çalışmasının tüm bulgularını sundu.

.

Klinik çalışma sırasında, erken Alzheimer hastalığı olan 50 ila 90 yaş arasındaki yaklaşık 1.800 yetişkin ya lecanemab ya da plasebo aldı. Katılımcılar ayrıca hem deneme başlamadan önce hem de 18 ay sonra belirli bilişsel ve işlevsel becerilerin değerlendirmesini aldılar.

Son olarak, katılımcılara beyinde amiloid varlığını kontrol etmek için PET taramaları yapıldı.

.

18 aylık takipte, araştırmacılar lecanemab alan kişilerin bilişsel gerilemelerinin plasebo alanlara kıyasla %27 oranında yavaşladığını bildirdi

.

“Clarity klinik çalışmasının sonuçları ayrıca lecanemab'ın amiloid, tauTrusted Source ve diğer patofizyoloji ölçümleri için biyobelirteçler üzerinde yararlı etkileri olduğunu gösterdi,”Dr. MacSweeney şunları söyledi. “Yani lecanemab sadece amiloid plakları doğrudan ortadan kaldırmakla kalmadı, aynı zamanda tau patolojisi üzerinde de aşağı yönlü etkileri oldu.” 

Lekanemab ne kadar umut verici?   

Lekanemab hakkında şu ana kadar bildiklerimizi göz önünde bulundurursak, güvenliliği ve etkinliği konusundaki en gerçekçi beklentilerimiz neler olmalıdır?

Alzheimer’s Association tıbbi ve bilimsel ilişkiler başkan yardımcısı Dr. Heather Snyder, MNT'ye bunların Alzheimer’ı tedavi eden klinik deneylerde bugüne kadarki en cesaret verici sonuçlar olduğunu söyledi.

“Bu sonuçlar, lecanemab'ın insanlara günlük yaşama katılmaları, bağımsız kalmaları ve gelecekteki sağlık hizmetleri kararlarını vermeleri için tam yeteneklerinde veya bu yeteneklerine yakın daha fazla zaman kazandırabileceğini gösteriyor,” dedi.

Tedavi ne zaman kullanıma sunulacak? 

Lecanemab önümüzdeki yıl ABD'de 65 yaş ve üzeri hastaların kullanımına sunulma yolunda olabilir, ancak MNT'nin görüştüğü uzmanlar Alzheimer’s hastalığı için en iyi ve en etkili tedaviyi bulma konusunda önümüzde hala çok uzun bir yol olduğu konusunda uyarıda bulundu. 

.