Hepatit, tanı, türleri, belirtileri, tedavi, korunma, aşı

Hepatit, karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur

Hepatit, karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur

Hepatit, karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Dünya çapında 300 milyondan fazla insan kronik hepatit B veya C ile yaşamaktadır. Hastalığın yaygınlığına rağmen, birçok insan hala hepatitin nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi değildir.

Hepatit nedir?

Hepatit, virüsler, alkol, ilaçlar ve otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olabileceği bir karaciğer iltihabıdır. Beş ana viral hepatit türü vardır: A, B, C, D ve E. Her bir hepatit türüne farklı bir virüs neden olur ve hepsinin farklı semptomları ve tedavileri vardır.

Hepatit A: Bu hepatit türü, kontamine gıda ve su yoluyla veya enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla yayılır. Ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Hepatit A genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir ve bunu önlemek için bir aşı mevcuttur.

Hepatit A, karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Hepatit A virüsünden kaynaklanır ve öncelikle kontamine gıda ve su veya enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla yayılır. Hepatit A akut olabilir, yani tipik olarak birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir veya nadir durumlarda şiddetli ve hatta ölümcül olabilir.Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, virüse karşı antikorları kontrol etmek için bir kan testi yaparak hepatit A'yı teşhis edebilir. Ayrıca karaciğerinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için bir karaciğer fonksiyon testi de yapabilirler.

Çoğu durumda hepatit A, özel bir tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, hepatit A'lı kişiler bol bol dinlenmeli, sağlıklı beslenmeli ve karaciğere daha fazla zarar verebilecek alkol ve bazı ilaçlardan kaçınmalıdır. Bazı durumlarda, şiddetli hepatit A vakaları için hastaneye yatış gerekli olabilir.

Hepatit B: Bu hepatit türü, korunmasız cinsel ilişki, iğne paylaşımı veya doğum sırasında anneden çocuğa geçmesi gibi enfekte kan veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. Belirtiler arasında ateş, yorgunluk, eklem ağrısı ve sarılık (cilt ve gözlerin sararması) yer alabilir. Hepatit B akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) olabilir ve bunu önlemek için bir aşı mevcuttur.

Hepatit C: Bu hepatit türü, enfekte kanla temas yoluyla, en yaygın olarak iğnelerin paylaşılması veya 1992'den önce kan nakli alınması yoluyla yayılır. Hepatit C'li birçok kişide hiçbir belirti görülmez, ancak tedavi edilmezse kronik karaciğer hasarına neden olabilir. Hepatit C için aşı yoktur, ancak hastalığı iyileştirebilecek etkili tedaviler mevcuttur.

Hepatit D: Bu hepatit türü yalnızca hepatit B ile enfekte olmuş kişilerde ortaya çıkabilir. Enfekte kan veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır ve ciddi karaciğer hasarına neden olabilir. Hepatit B için hepatit D'ye karşı da koruma sağlayan bir aşı mevcuttur.

Hepatit E: Bu hepatit türü kontamine gıda ve su yoluyla yayılır ve en çok sağlık koşullarının kötü olduğu gelişmekte olan ülkelerde yaygındır. Belirtileri ateş, yorgunluk ve sarılık olabilir ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir.

Hepatit belirtileri

Hepatit belirtileri virüsün türüne ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak değişebilir. Hepatitli bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilirken, diğerlerinde aşağıdaki gibi bir dizi belirti görülebilir:

  • Yorgunluk

  • Karın ağrısı
  • İştah kaybı
  • Bulantı ve kusma
  • Koyu renkli idrar
  • Soluk tabure
  • Jaundice (cilt ve gözlerde sararma)
  • Eklem ağrısı

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, teşhis için bir sağlık uzmanına görünmeniz önemlidir.

Hepatit için tedavi

Hepatit tedavisi virüsün türüne ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olacaktır. Çoğu durumda, akut hepatit dinlenme ve destekleyici bakım ile kendiliğinden iyileşir. Kronik hepatit, karaciğer hasarını ve diğer komplikasyonları önlemek için sürekli tedavi gerektirebilir.

Hepatit A ve E, birkaç hafta içinde kendiliğinden geçeceği için genellikle tedavi gerektirmez. Hepatit B ve C, karaciğer hasarını önlemeye ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Hepatit D, hepatit B'ye karşı aşılanarak önlenebilir.

Hepatitin önlenmesi

Hepatit söz konusu olduğunda önleme çok önemlidir. İşte enfeksiyon riskinizi azaltmanın bazı yolları:

 

  • Hepatit A ve B'ye karşı aşı olun
  • Kondom kullanarak güvenli seks uygulayın
  • İğneleri veya diğer uyuşturucu gereçlerini paylaşmayın
  • Dövme veya vücut piercingi yaptırırken dikkatli olun
  • Ellerinizi iyice ve sık sık yıkayın, özellikle yemekten önce ve banyoyu kullandıktan sonra
  • .
  • Özellikle sanitasyonun yetersiz olduğu bölgelere seyahat ederken kontamine gıda ve su tüketmekten kaçının
  • .
  • Özellikle sağlık hizmetlerinde veya diğer yüksek riskli mesleklerde çalışıyorsanız, kan veya vücut sıvılarını tutarken dikkatli olun
  • .
  • Hepatit B veya C'niz varsa, virüsün başkalarına yayılmasını önlemek için diş fırçası veya tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmak ve cinsel partnerlerinizi ve sağlık hizmeti sağlayıcılarınızı durumunuz hakkında bilgilendirmek gibi adımlar atın.