Tıp ,gerçekler

Hastalıklar Hakkında 25 İlginç Bilgi

Hastalıklar Hakkında 25 İlginç Bilgi

1. Kalp hastalığı her yıl kanser, savaş, terörizm, açlık, intihar, diyabet, solunum yolu hastalıkları ve ruhsal bozuklukların toplamından daha fazla insanı öldürmektedir

.

2. Frengi ilk ortaya çıktığında İngilizler buna ‘Fransız hastalığı’, Fransızlar ‘İspanyol hastalığı’, Almanlar ‘Fransız kötülüğü’, Ruslar ‘Polonya hastalığı’, Polonyalılar ‘Türk hastalığı’, Türkler ‘Hıristiyan hastalığı’ ve Japonlar ‘Çin çiçeği’ diyorlardı.’

3. Çin’in Ming Hanedanlığı döneminde, toz haline getirilmiş çiçek hastalığı kabukları sağlıklı kişilerin burunlarına üflenirdi. Hastalar daha sonra hafif bir hastalık vakası geliştirir ve o andan itibaren hastalığa karşı bağışıklık kazanırdı. Bu teknik %0,5-2,0 ölüm oranına sahip olsa da, hastalığın %20-30 ölüm oranından daha iyiydi.  

4. Birçok orman canlısı keneleri barındırıp Lyme hastalığını yayarken, opossumlar üzerlerine konan kenelerin %96,5'ini öldürür ve tek bir opossum “her hafta 4.000 keneyi süpürüp öldürüyor” ve böylece bizi Lyme hastalığından koruyor olabilir. 

5. Tuvalet eksikliği, çoğunlukla erken ölümler ve hijyenle ilgili hastalıklar nedeniyle Hindistan'a yılda 50 milyar dolardan fazlaya mal oluyor. 

6. NFL oyuncularının Alzheimer, Parkinson ve Lou Gehrig (ALS) hastalıklarına yakalanma olasılığı ortalama bir Amerikalıya göre üç ila dört kat daha fazladır. 

7. 1980'lerdeki AIDS salgını sırasında, hastalıkla ilgili eğitim siyasi nedenlerle sınırlıydı. Genel Cerrah C. Everett Koop, Amerika'daki her eve AIDS'in ne olduğunu ve ondan nasıl korunulacağını açıklayan bir mektup postalanmasını emrettikten sonra her iki partinin üyelerini de çileden çıkardı. 

8. 13 yaşında geçirdiği bir ameliyat için 13 litre kana ihtiyaç duyan James Harrison adlı bir adam, 18 yaşına geldiğinde kan bağışında bulunmaya söz verdi. Kanının Rhesus hastalığını iyileştiren nadir bir antijen içerdiği keşfedildi. Kendisi rekor düzeyde 1.000 kez kan bağışında bulunmuş ve 2.000.000 hayat kurtarmıştır.

9. Ay Tozu, kevlar benzeri malzemeyi keser ve insanlar için zararlıdır, Ay Saman Nezlesi adı verilen bir hastalığa neden olur. 

10. Alzheimer hastalığı duygusal hafızayı bilgisel hafıza kadar güçlü bir şekilde etkilemez. Sonuç olarak, kötü haber verilen Alzheimer hastaları haberi çabucak unutacak, ancak üzgün kalacak ve nedenini bilmeyeceklerdir. 

11. Ölümcül Ailevi Uykusuzluk uyku yeteneğinizi elinizden alır. Korkunç bir psikoza girersiniz ve birkaç ay içinde kaçınılmaz olarak ölürsünüz. Tedavisi yoktur ve uygulanabilir bir tedavisi de yoktur.

12. Kanserler öncelikle çevresel hastalıklardır ve vakaların %90-95'i çevresel faktörlere, %5-10'u ise genetiğe bağlıdır. 

13. Şeytani ele geçirilme semptomlarını taklit eden bir otoimmün hastalık vardır ve sadece son 10 yılda tanımlanmıştır. Çoğunlukla genç kadınları etkiler ve hiçbir ön uyarı olmadan ortaya çıkabilir. 

14. Kistik fibrozis için, hastalığı onarmaya çalışmak için genlerin gerçekten solunmasını içeren bir tedavi vardır. 

15. Çiftçiler, “Donanım Hastalığını” önlemek için ineklere büyük mıknatıslar beslerler. İnek Mıknatısları, ineğin ömrü boyunca “midesinde” oturur ve yanlışlıkla yenen metal parçalarının mide kıvrımlarına yerleşerek hastalığa neden olmasını önler.

16. Stephen Hawking'e ALS ile ilişkili motor nöron hastalığı teşhisi konulmasının üzerinden 50 yıldan fazla zaman geçti. O dönemde doktorlar ona iki yıllık bir yaşam beklentisi vermişti. 

17. 5.000 yıllık insanlık tarihinde sadece 2 hastalığın kökü kazınmıştır: çiçek ve rinderpest 

.

18. Kuzey Amerika'da milyonlarca yarasa Beyaz Burun Sendromu adı verilen bir hastalık nedeniyle ölüyor. Bilim adamları hastalığın nasıl tedavi edileceğini bilmiyorlar. Azalan yarasa nüfusu nedeniyle 2008 yılında tahminen 2,4 milyon pound böcek yenmedi ve New England'da tarım üzerinde büyük bir baskıya neden oldu. 

19. El yıkamanın hastalığın yayılmasını önlediğini keşfeden doktor bir akıl hastanesine kapatıldı ve burada gardiyanlar tarafından dövüldükten sonra öldü.

.

20. 1485 yılında, insanların birkaç saat içinde terleyerek ölmesine neden olan gizemli bir hastalık ortaya çıktı. Hastalık gizemli bir şekilde ortadan kaybolmadan önce on binlerce kişinin hayatına mal oldu. 

21. İskorbüt, Hipokrat tarafından bir hastalık olarak belgelenmiştir ve Mısırlılar MÖ 1550 gibi erken bir tarihte semptomlarını kaydetmişlerdir. C vitamini içeren gıdaların tüketilmesinin iskorbüt hastalığına çare olduğu bilgisi 20. yüzyılın başlarına kadar defalarca yeniden keşfedilmiş ve unutulmuştur. 

22. Üst kanal dehisansı, iç kulağı etkileyen ve tüm iç sesleri yükselten nadir bir tıbbi durumdur. Öyle bir noktaya gelir ki, gözbebeklerinin yuvalarında hareket ederken çıkardığı ses “ahşap üzerindeki zımpara kağıdı gibi ” 

.

23. Laron Sendromu adı verilen ve boy kısalığı, daha uzun yaşam beklentisi ve diğer şeylerin yanı sıra kanser ve diyabete karşı neredeyse bağışıklık ile sonuçlanan genetik bir hastalık vardır. 

24. Papua Yeni Gine'deki toplulukları harap eden bir beyin hastalığı, insanların yamyamlık ritüelinde ölü aile üyelerinin beyinlerini yemeleri nedeniyle yayıldı. Hastalıktan ölmeyen insanlar, hastalığı engelleyen genetik bir mutasyona sahiptir. 

25. Birçok yaygın hastalığa neden olan bakteri aslında bir virüs tarafından enfekte edilmiş zararsız bakterilerdir.